Premierul Slovaciei, care a fost împușcat în plină stradă, ieșit din comă și a rostit primele cuvinte!

Premierul pro-rus al Slovaciei se află în comă indusă la spital după ce a fost împușcat de trei ori în plină stradă. Sunt ore critice pentru Robert Fico, iar medicii îl monitorizează permanent. Șeful Guvernului a fost nimerit de gloanțe în abdomen și în braț. Focurile de armă au fost trase de la o distanță foarte mică după ce Fico s-a dus să întâmpine oamenii din stradă. 

Imediat după atac, autorul tentativei de asasinare a fost prins în mulțime și imobilizat de forțele de ordine. Este vorba despre un scriitor slovac în vârstă de 71 de ani, declarat activist de stânga. Bărbatul a fost încătușat și dus la audieri. 

Potrivit presei slovace, atacatorul a călătorit aproape 80 de kilometri pentru a trage asupra premierului. Presa locală spune că acesta avea permis de port armă după ce a lucrat ca agent de securitate și că își premeditase fapta imediat după alegerile parlamentare din luna septembrie a anului trecut. Partidul lui Fico a câștigat cu 23%.

Între timp, Slovacia se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice fără precedent. Tot mai mulți politicieni slovaci dau vina pe presă pentru tentativa de asasinat pentru că societatea a acumulat prea multă ură. 

Este șoc în toată Europa după atacul fără precedent la adresa unui oficial de rang înalt. Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, mai mulți lideri europeni, printre care și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și oficiali români au reacționat imediat după atac.

Reacții vin și de la Kremlin. Vladimir Putin numește tentativa de asasinare a premierului Fico o crimă odioasă care nu are nicio justificare. Iar premierul maghiar Viktor Orban spune că a fost șocat să afle ce i s-a întâmplat prietenului său și se roagă pentru însănătoșirea acestuia.

Premierul Robert Fico este cunoscut drept un politician pro-rus, care a adoptat în ultimii ani poziții din ce în ce mai dure față de Occident și a promis în repetate rânduri că va bloca sprijinul militar pentru Ucraina. Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, după ce a demisionat în 2018, pe fondul protestelor anti-corupţie. 

Atentatorul care l-a împușcat pe premierul slovac a făcut primele declarații. Ce l-a determinat să facă un astfel de gest

MAI MULT REALITATEA

Recomandăm și ...

Zeljko Kopic, concluzii după succesul cu Csikszereda: „Trebuie să fim foarte serioși”

​Dinamo București a câștigat manșa tur a barajului de promovare/menținere în SuperLiga României, reușind să se impună pe Arena Națională cu scorul de 2-0 în duelul cu Csikszereda.

Kosovo închide băncile sârbești din nordul țării. Reacția Serbiei

Poliția kosovară a închis cele șase sucursale ale băncii sârbe din nordul Kosovo, în virtutea unui decret care interzice tranzacțiile comerciale în dinari sârbi începând cu luna februarie, potrivit AFP.

Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

"În timpul şedinţei de guvern, am decis să declaram o zi de doliu naţional în ţara noastră pentru a împărtăşi durerea profundă trăită de poporul iranian", a declarat şeful statului turc într-un discurs televizat."Transmitem din nou condoleanţe fraţilor noştri iranieni", a spus Erdogan, care...

ULTIMA ORĂ