Casa de Pensii, precizări importante legate de sporurile, indemnizațiile și majorările salariale de care se ține cont la recalcularea pensiilor pe Legea 360/2023

spot_img

Noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024, a transmis Casa Județeană de Pensii Bistrița Năsăud. 

Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. După 1 septembrie 2024, adeverințele pot fi în continuare depuse la dosarele de pensii, fără un termen limită, iar drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare. 

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la Casele de Pensii.

Lista cu veniturile nepermanente este disponibilă aici

Lista cu veniturile permanente este disponibilă aici

Facem precizarea că veniturile nepermanente se valorifică numai în situația în care acestea sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform modelului prevăzut în Anexa 6 la lege.

 

MAI MULT REALITATEA

Recomandăm și ...

Programul de finanţare a proiectelor de digitalizare pentru IMM-urile non-IT, cu un buget de 350 mil. euro, avea ca termen-limită pentru semnarea contractelor de finanţare data de 15 noiembrie...

Programul de finanţare a proiectelor de digitalizare pentru IMM-urile non-IT, derulat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi aflat în grija Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), ridică în continuare semne de întrebare în rândul antreprenorilor ale căror proiecte au fost admise.

Fermierii din Bulgaria vor ca țară să înceapă "semănarea" de nori pentru ploaie "artificială"

"Bulgaria trebuie să înceapă experimente cu precipitații de la potențiali nori, ceea ce este în interesul agriculturii și al irigațiilor", a insistat Gheorghi Stoianov, președintele Uniunii Fermierilor din Bulgaria (BFS), potrivit Trud.

Care sunt cele mai descărcate aplicații mobile la nivel mondial. Instagram a detronat din nou TikTok

Instagram a devansat din nou TikTok ca fiind cea mai descărcată aplicație din lume, confirma App Intelligence. Se estimează că aplicația a ajuns pe 61 de milioane de dispozitive la nivel mondial, scrie appfigures.com.

ULTIMA ORĂ