După Putin și Xi Jinping, Viktor Orban urmează să se întâlnească și cu Donald Trump

spot_img

Premierul Ungariei, ultranaţionalistul Viktor Orban, intenţionează să se întâlnească joi cu fostul preşedinte american Donald Trump, scrie presa ungară, citând surse străine, potrivit agenției spaniole de presă EFE.

Pentru întâlnirea „informală” cu Trump, care până acum nu a fost confirmată oficial de Budapesta, Orban ar urma să se deplaseze din Washington, unde participă la summitul aniversar al NATO, în Florida.

Şeful guvernului Ungariei, ţară care a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, a provocat nemulţumire şi şi-a atras critici puternice în rândul celor 27 de membri ai UE, precum şi în cadrul Alianţei Atlantice, pentru vizitele sale recente şi neaşteptate la Kiev, Moscova şi Beijing.

Întrevederile pe care le-a avut în aceste capitale cu preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, nu au fost anunţate în prealabil şi nici coordonate cu Bruxellesul, aminteşte Agerpres.

În timp ce Orban şi-a prezentat vizitele drept o „misiune de pace” asumată, Bruxellesul a insistat că premierul ungar nu are mandat să vorbească în numele Uniunii Europene, aspect care nu l-a împiedicat pe Putin să declare că-l primeşte pe premierul ungar în calitate de reprezentant al clubului comunitar.

Considerat liderul UE cel mai apropiat de Putin, Orban este un admirator declarat al lui Trump, cu care s-a întâlnit în trecut, ultima dată în martie, la reşedinţa din Florida a politicianului republican.

În opinia lui Orban, Trump va reuşi să impună pacea în Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA programate pentru noiembrie.

Miercuri, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a declarat Ungaria vede o potenţială revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ca o „şansă pentru pace” în Ucraina. Într-un interviu acordat Reuters la Washington, Szijjarto a declarat că obiectivul Ungariei este de a pune capăt războiului prin discuţii de pace care implică atât Rusia, cât şi Ucraina.

„Cred că trebuie să aibă loc un impact extern foarte puternic pentru a-i face să negocieze cel puţin”, a declarat Szijjarto. „Cine are această şansă în perioada următoare? Doar preşedintele Trump, dacă este ales”, a susținut ministrul ungar de Externe.

MAI MULT HOTNEWS

Recomandăm și ...

FCSB s-a calificat în turul doi preliminar UEFA Champions League

FCSB s-a calificat în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins echipa sanmarineză Virtus AC cu scorul de 4-0 (3-0), marţi seara, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în manşa...

Mihai Precup, după ce şi-a dat demisia din AMEPIP: "Mă detașez de neînțelegerile privind selecția conducerii"

Decizia demiterii conducerii AMEPIP s-a făcut în urma unei cereri de la Comisia Europeană, care a criticat modul netransparent în care cei trei şefi ai instituţiei au fost nimiţi în funcţie

Pedeapsă mărită pentru românul acuzat de moartea, prin sufocare, a 39 de vietnamezi transportați într-un camion. De ce a mai primit aproape un an în plus

Un traficant român de persoane, condamnat pentru moartea a 39 de vietnamezi găsiți într-un container de camion, a primit o pedeapsă suplimentară de 11 luni și jumătate de închisoare.

ULTIMA ORĂ