Guvernul spaniol condamnă localnicii din Barcelona care au „atacat” turiștii cu pistoale cu apă

spot_img

Ministerul spaniol al turismului a condamnat joi acțiunile unui grup mic de protestatari care au folosit pistoale cu apă pentru a uda vizitatori aflați în Barcelona weekendul trecut. Guvernul spaniol consideră că astfel de fapte nu sunt reprezentative pentru „cultura ospitalității” din Spania, relatează Reuters.

Activiștii care sunt nemulțumiți de efectele turismului de masă în Barcelona au mărșăluit sâmbătă prin centrul orașului, scandând lozinci ca „Turiștilor, plecați acasă!”. Unii au înconjurat restaurantele și un grup restrâns de protestatari, pe care agenția Reuters îl estimează la mai puțin de 12 persoane, au împroșcat folosind pistoale cu apă persoanele pe care le-au considerat a fi turiști străini.

Jordi Hereu, ministrul spaniol al turismului și un fost primar al Barcelonei, le-a spus joi reporterilor că acțiunile protestatarilor respectivi sunt reprobabile, dar că incidentul a fost exagerat de mass-media internațională.

Activiștii împotriva turismului în masă au început să organizeze tot mai multe proteste în Barcelona și alte destinații populare din Spania precum Mallorca sau Malaga, acuzând vizitatorii că provoacă creșterea prețurilor chiriilor și că zonele centrale ale unor astfel de orașe devin inaccesibile localnicilor din această cauză.

Hereu a declarat joi că sectorul turistic are într-adevăr nevoie de mai multe reglementări pentru a-l face mai diversificat și sustenabil. Ministrul a vehiculat printre posibilele măsuri redistribuirea profiturilor din sectorul turistic și îmbunătățirea calității locurilor de muncă oferite de acesta, precum și limitarea sau chiar eliminarea posibilității de a închiria locuințe pe termen scurt pe platforme ca Airbnb sau Booking.

Potrivit ministrului, o altă măsură ar putea viza limitarea numărului camerelor pe care le închiriază hotelurile pentru a reduce supraaglomerarea în cele mai populare orașe pentru vizitatori. El a subliniat însă că majoritatea acestor măsuri sunt la latitudinea autorităților locale și regionale și nu pot fi rezolvate prin acțiuni ale guvernului de la Madrid.

Ce măsuri cer protestatarii anti-turism din Barcelona

Asociația din Barcelona care a organizat protestul din timpul weekendului cere în manifestul său creșterea taxelor turistice, reducerea numărului de vase de croazieră care pot acosta în oraș, precum și impunerea unui plafon pentru numărul de locuințe ce pot fi închiriate pe termen scurt.

Primarul Barcelonei a anunțat luna trecută că orașul va interzice închirierea de apartamente pentru turiști până în 2028, o măsură considerată neobișnuit de drastică chiar și în contextul în care autoritățile încearcă să țină în frâu creșterea costurilor locuințelor și să facă orașul locuibil pentru rezidenți.

Barcelona, un oraș cu o populație de 1,7 milioane de locuitori, a fost viztat anul trecut de 26 de milioane de turiști.

Ministerul spaniol al turismului estimează că anul acesta numărul vizitatorilor străini care vor ajunge în Spania între lunile iulie și septembrie va crește cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La fel ca alte țări din jurul Mediteranei, Spania a înregistrat un „boom” turistic după pandemia de COVID-19, când oamenii au fost nevoiți să rămână în case și să își anuleze planurile de vacanță.

MAI MULT HOTNEWS

Recomandăm și ...

Nou atac la adresa supraturismului în Spania. Cutiile pentru cheile apartamentelor turistice din Sevilla, mânjite cu excremente

Sevilla se luptă cu modalitatea de a reduce numărul de locuințe de vacanță. Unele proprietățile închiriate pe termen scurt au fost mânjite cu excremente, în timp ce protestele împotriva turismului ating cote maxime în Spania, scrie Euronews.

Nicușor Dan, măsură șocantă pentru a combate canicula: edilul vrea apă RECE în calorifere

Astfel că, după zilele caniculare din această lună, primarul Capitalei crede că o soluție pentru bucureșteni ar fi ca în caloriferele din locuințe să furnizeze apă rece. Cu toate acestea, edilul susține că totul este la stadiu de idee. Pe de altă parte, măsura...

FOTO – CEO-ul PPC România, care a cumpărat afacerea Enel, explică ce se întâmplă cu sistemul energetic național și ce va urma: Își arată limitele tehnice. Birocrație și o...

Sistemul energetic național își arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobișnuit, iar printre cauzele pentru limitele în producția de energie electrică și pentru prețurile mari pe piețele de energie se numără elemente precum incoerențele în adoptarea unei Strategii Energetice Naționale, birocrație și...

ULTIMA ORĂ