România în Schengen. Ministrul de Interne: „Aderarea nu ține doar de noi”

spot_img

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 11 iulie, că se depun eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă pentru intrarea în Schengen cu frontierele terestre până la finalul anului, așa cum și-a propus statul.

Români supuși controlului de frontieră în Spania, deși România este în Schengen aerian. ”Polițistul ne-a spus că nu suntem europeni”

„România trebuia să intre demult în spaţiul Schengen. Nu există o dată precisă, din păcate, stipulată în tratate, ci există criterii care au fost stipulate. Criteriile au fost îndeplinite demult. După cum ştiţi, anul trecut a existat o decizie privind frontierele aeriene şi maritime şi anul acesta depunem eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe, şi la alte instituţii de a reuşi ca, în acest an, să ne atingem acest obiectiv”, a explicat ministrul de Interne într-o conferință de presă.

Cătălin Predoiu a mai precizat că „această intrare în spaţiul Schengen este o decizie care, conform tratatelor, se ia cu unanimitate şi nu ţine doar de eforturile pe care le face România”.

Președintele Italiei: „Îmi doresc ca Italia să ceară Consiliului European să aprobe intrarea României pe deplin în spațiul Schengen”

„Noi facem în continuare eforturi pe zona noastră de competenţă. Principalul lucru pe care noi trebuie să-l facem este să păstrăm cifrele privind migraţia ilegală la un nivel cât mai scăzut”, a spus ministrul Predoiu, arătând că, în ultimele 12 luni, a scăzut migraţia ilegală cu 72%.

Ministrul a mai explicat că, în ciuda motivelor invocate de Austria, ”România este, din punct de vedere al migraţiei legale, una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană. În mod repetat şi deschis, în Consiliul JAI se recunoaşte acest lucru şi, de ce nu, este dat chiar exemplul cazul ţării noastre de bună practică în privinţa combaterii migraţiei ilegale şi cooperării la frontiere cu toţi vecinii. Şi nu numai cu vecinii, avem o cooperare directă şi cu Austria pe această zonă. Asta este, dacă vreţi, baza demersului nostru diplomatic, pentru că doar pe vorbe e greu de făcut un progres. Trebuie să-l susţinem şi cu fapte şi noi o facem”.

Întrebat când am putea vedea pe agenda unui Consiliu JAI acest subiect, ministrul de Interne a arătat că deja pentru cel din toamnă este pus pe agendă acest punct de vedere.

„În următoarele zile o să mă întâlnesc şi cu ministrul maghiar, Sándor Pintér, cu care avem o relaţie foarte bună şi cu care am discutat acest subiect şi care ne sprijină, aşa cum ne sprijină majoritatea statelor. Am vizitat recent, la Forumul Salzburg, toţi miniştrii din regiune, inclusiv cu ministrul Karner. Am discuţii săptămânale cu miniştrii, cu omologii, privind subiectul Schengen sau combaterea migraţiei legale sau cooperare poliţienească transfrontalieră. Inclusiv aceste eforturi pe care le facem, să ştiţi, pe zona de combatere a traficului de droguri, numărul de acţiuni, numărul de grupuri destructurate, operaţiunile care se fac şi care nu pot fi aduse la cunoştinţa opiniei publice, pentru că ancheta penală are un caracter nepublic, operaţiuni pe care le facem cu poliţişti şi procurori din România şi din alte ţări, contribuie la consolidarea încrederii în capacitatea noastră de a furniza siguranţă publică în România şi la frontiere, dar implicit şi în alte state, pentru că grupurile de crimă organizată transfrontalieră operează în mai multe state simultan. În momentul în care eu, stat român, Ministerul Afacerilor Interne român, colaborez şi cooperez cu poliţia din alte state, implicit, furnizez siguranţă publică şi în alte state”, a mai arătat Cătălin Predoiu.

Avertisment pentru cei care călătoresc cu copii: certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie!

Cu privire la negocierile purtate, ministrul a explicat: „Dacă vreţi să vorbim de realităţile diplomatice ale dosarului, ele sunt bune în acest moment şi au fost construite să fie bune şi sunt pe o direcţie bună. Deci suntem relativ optimişti cu privire la acest subiect, dar lucrurile sunt în dinamică. Există un pact nou privind migraţia şi azilul. Toată lumea trebuie să-l aplice acum. Există o evaluare permanentă şi o monitorizare a acestui pact. Există o monitorizare permanentă cu privire la modul în care România şi Bulgaria aplică decizia din decembrie anul trecut cu privire la frontierele aeriene şi maritime. Deci e un progres, e o dinamică, e un dosar într-o permanentă analiză. La momentul la care vorbim, stăm bine, ca să spun aşa, dar să vedem în lunile următoare care va fi decizia”.

MAI MULT REALITATEA

Recomandăm și ...

FCSB, devastatoare cu Virtus și în retur: imagini de le un meci scos de la televizor

Campioana României i-a spulberat pe amatorii din San Marino și în retur.

„Şucu nu mai merge pe d-astea!” » Situația lui Săpunaru, după ce n-a jucat deloc la Arad

Cristian Săpunaru (40 de ani) a fost lăsat pe bancă în remiza Rapidului de la Arad, scor 1-1, din prima etapă a noului sezon de Liga 1. Neil Lennon a debutat oficial pe banca Rapidului, în meciul de la Arad, dar a fost foarte aproape...

Statele Unite au primit informații cu privire la un complot al Iranului care viza asasinarea lui Donald Trump

Acesta este motivul care a dus la creșterea securității în jurul fostului președinte de către Serviciul Secret în ultimele săptămâni, au declarat pentru CNN mai multe persoane informate pe această temă. Cu toate acestea, nu există niciun indiciu că tânărul de 20 de ani...

ULTIMA ORĂ