Rusia ne pune în gardă. Coridor militar între România, Bulgaria și Grecia

spot_img

România a semnat prin ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, o Scrisoare de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia. “Această inițiativă marchează un progres semnificativ în întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiune”, arată un comunicat al M.Ap.N.

Ca urmare a Summitului NATO de la Vilnius, din 2023, s-a convenit asupra necesității de a consolida postura de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare. Această adaptare include capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace. Ce înseamnă asta mai exact? Proiectul își propune optimizarea coridoarelor actuale de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale. Ce înseamnă asta? Pe de-o parte anumite simulări care să ducă la reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză. Pe de altă parte, este o veste bună și pentru infrastructură, pentru că ea va trebui modernizată și optimizată pentru a „ține” convoaie militare cu anumite specificități tehnice de greutate/gabarit. În această categorie ar trebui să intre nu numai drumurile, ci și podurile (ex – podurile de peste Dunăre). De asemenea, scrisoarea pune problema îmbunătățirii apărării colective, a capacităților de reacție rapidă și creșterea interoperabilității între națiunile membre, contribuind la o repartizare echitabilă a responsabilităților între Aliați.

MAI MULT REALITATEA

Recomandăm și ...

O catastrofă fără precedent ar putea avea loc chiar în timpul vieții noastre. Cât de pregătiți suntem pentru un „megadezastru”

Un megadezastru ar putea da o lovitură catastrofală de la bun început sau ar putea provoca moarte și distrugere pe scară largă, prin efecte în cascadă, avertizează, la CNN, Jeff Schlegelmilch, cercetător și director al unui centru de pregătire pentru dezastre din SUA.

Bătăi de cap pentru Dinamo: jandarmeria n-a omologat stadionul „Arcul de Triumf”

Dinamo se pregătește de primul meci acasă în Liga 1 din acest sezon, însă întâmpină probleme organizatorice pe stadionul „Arcul de Triumf”. Dinamoviștii nu pot pune, încă, în vânzare bilete pentru partida cu Petrolul Ploiești, deoarece nu au fost delimitate clar zonele ocupate de spectatori. Mai...

Parcul Natural Văcăreşti are, începând de luna aceasta, un serviciu privat de pompieri și va avea și un sistem de hidranți

Parcul Natural Văcăreşti are de la începutul acestei luni un serviciu privat de pompieri

ULTIMA ORĂ