Turismului excesiv crește numărul persoanelor fără adăpost în Spania. „Noi care am trăit întotdeauna aici, unde vom trăi?”

spot_img

Tot mai mulți spanioli rămân fără locuințe din cauza unui boom al închirierilor de locuinţe în scopuri turistice. Acestui motiv i se adaugă și lipsa de locuințe sociale şi reglementările care descurajează închirierea pe termen lung, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Procentul persoanelor fără adăpost din Spania este în creștere din 2012, conform statisticilor oficiale. Un raport al Băncii Spaniei arată că 45% dintre persoanele care trăiesc în locuinţe închiriate sunt supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. Acesta este cel mai ridicat procent din Europa.

Comisia Europeană estimează că numărul persoanelor fără adăpost a crescut semnificativ în toată Europa în ultimul deceniu. În cazul Spaniei problema este mascată de faptul că tinerii aleg să trăiască alături de părinţi pentru o perioadă mai lungă de timp. Peste 60% dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani trăiesc în casa părintească. 

Locuințe sociale mult sub media europeană

Locuinţele sociale reprezintă doar 1,5% din totalul locuinţelor din Spania, în timp ce media europeană este de 9%.

Francisco Carrillo, un pensionar de 62 de ani, a dormit timp de trei ani într-o cameră din spatele unui teatru, după ce nu și-a mai permis să achite chiria în Madrid. El se mutase în Capitală pentru a fi tratat de cancer la esofag, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Carrillo a fost ajutat de o organizație caritabilă să primească un apartament în care să poată locui cu o chirie mai mică.  

Potrivit mai multor ONG-uri consultate de Reuters, proprietarii cer din partea chiriaşilor garanţii la plata chiriei pe care cei mai săraci nu le pot plăti. Alţi proprietari se îndreaptă spre piaţa mai profitabilă a închirierilor pe termen scurt, unde nu se aplică aceleaşi reguli. Potrivit unui portal imobiliar, oferta de locuinţe care pot fi închiriate pe termen lung a scăzut cu 15% în ritm anual, în timp ce numărul locuinţelor ce pot fi închiriate pe termen scurt, destinate în principal turiştilor, a crescut cu 56%.

Pensionara Carmen Cajamarca spune că a primit o scrisoare în care i s-a comunicat că are la dispoziţie o lună pentru a pleca din apartamentul său închiriat într-un cartier din Madrid. Acest lucru s-a întâmplat după ce clădirea în care a trăit timp de 25 de ani a fost vândută unui fond care vrea să transforme apartamentele în locuinţe pentru turişti.

„Totul este numai pentru turişti, însă noi care am trăit întotdeauna aici, unde vom trăi?”, se întreabă Cajamarca. 

Planurile actualului Guvern prevăd construirea unui număr de 184.000 de locuinţe sociale în următorii trei ani. Premierul spaniol Pedro Sanchez declara în luna mai că ar vrea ca ponderea locuinţelor sociale în totalul locuinţelor să se apropie de media din Europa în 2027. Banca Spaniei estimează că ar fi nevoie de alte 1,5 milioane de noi locuinţe pentru a atinge acest obiectiv.

Proteste împotriva turismului excesiv

Marile oraşe se confruntă şi cu migraţia dinspre rural spre urban, unde sunt şi locurile de muncă, spune Diego Lozano, directorul Autorităţii pentru locuinţe. Până la 48.000 de persoane sunt pe lista de aşteptare pentru o locuinţă socială în Madrid. 

Sâmbătă, 6 iulie, mii de persoane au protestat la Barcelona împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o nemulţumire în creştere în întreaga Spanie. 

În spatele unui banner cu mesajul „reduceţi turismul acum!”, manifestanţii au defilat pe străzile Barcelonei scandând sloganuri precum „afară cu turiştii din cartierele noastre!”, oprindu-se în faţa unor hoteluri, spre surpriza turiştilor.

MAI MULT HOTNEWS

Recomandăm și ...

Dmitri Peskov: Preşedinţia lui Trump nu a adus nimic bun Rusiei, dar măcar a existat un dialog

Kremlinul a declarat miercuri că preşedinţia lui Donald Trump în SUA (2017-2021) nu a adus nimic bun Rusiei.

Modrici, inepuizabil la aproape 39 de ani: dovada că poți rezista în top, dacă îți respecți meseria

Legendarul mijlocaș croat a ajuns la un acord, oficializat astăzi.

Ciucă, după ce Ciolacu a ironizat anunțul candidaturii sale la prezidențiale: Asta înseamnă că undeva deranjează VIDEO

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a catalogat drept nesemnificative ironiile membrilor și liderului PSD, Marcel Ciolacu, la adresa candidaturii sale la prezidenţiale, afirmând că ele arată că undeva deranjează şi că a început campania şi competiţia electorală.

ULTIMA ORĂ