Multi contabili se plâng pe grupurile de specialitate că au primit, începând de noaptea trecută, deconturi de TVA care nu sunt corecte, lucru despre care HotNews.ro a scris joi.
Ministerul Finanțelor ne-a precizat de ce sunt diferențele respective și care sunt cauzele, în opinia sa:
- transmiterea de către contribuabili a aceleiași facturi de mai multe ori în sistemul RO e-Factura, utilizand marcaje diferite la nivelul acestora;
- transmiterea facturilor cu o codificare eronată, cum ar fi facturile emise în baza bonurilor fiscale fără utilizarea codului 751, facturile de storno cu sume pozitive pe codul 380, în loc de 381;
- completarea eronată de către contribuabili a unor informații în declarațiile depuse la organul fiscal competent (de exemplu în declarația 394);
- lipsa, la acest moment, în bazele de date ale ministerului, a unor informații necesare precompletării decontului, cum ar fi informațiile din modulul e-Case de marcat electronice referitoare la codul de identificare al beneficarului, propunere de modificare a legislației în curs;
- exceptarea de la obligația transmiterii în sistemul RO e- Factura a facturilor simplificate, a facturilor aferente unor contracte secretizate, a facturilor emise către anumite categorii de persoane, inclusiv a facturilor emise în relația B2C (transmitere opțională până la 1 ianuarie 2025), etc.
- deducerea limitată sau nededucerea TVA în funcție de prevederile legislației în domeniul TVA, care se reflectă în documente interne (note contabile).
“În scopul identificării eventualelor erori și necesități de ajustare a mecanismului de întocmire a decontului precompletat s-a prevăzut ca până la finele acestui an, informațiile furnizate contribuabililor și feed-back-ul primit de la aceștia să fie utilizate în scopul îmbunățirii acestui instrument. Din acest motiv, nici notificarea de conformare transmisă nu produce efecte până la finele anului”, ne-a spus Ministerul Finanțelor.
Totodată, pe termen scurt, arată instituția, acesta va contribui la creșterea certitudinii fiscale în relația cu organele fiscale, “cu efecte pozitive în creșterea gradului de conformare și reducerea numărului de verificări efectuate la nivelul operatorilor economici”.
În ceea ce privește evaluarea preliminară a datelor din decontul precompletat și cele înregistrate de contribuabili în decontul de TVA depus, a rezultat că un număr de 96.085 de contribuabili prezintă diferențe, din care 15.677 au fost notificați pentru diferențe semnificative, spune MF.
„De asemenea, au fost identificați 2.412 contribuabili care deși prezintă date în decontul precompletat, nu au depus decontul de TVA (formularul 300) rezultând astfel o valoare de aprox. 128 mil. lei, pierderi potențiale la bugetul de stat, reprezentând TVA nedeclarat și neachitat, iar un numar de 10.523 contribuabili au înregistrat TVA colectat în decontul de TVA, dar nu au înregistrate operațiuni în sistemele e-Factura, e-case de marcat electronice”, informează Ministerul.
Totodată, din compararea datelor din decontul precompletat cu cele din decontul depus de contribuabili au rezultat multe situații în care acestea concid câteva lucruri.
În cazul contribuabililor care nu aplică sistemul TVA la încasare:
– 22.833 de contribuabili au sume egale atât pe TVA colectat (rd. 9,10,11), cât și pe TVA deductibil (rd.24,25,26)
– 50.047 de contribuabili au sume egale pe TVA colectat (rd. 9,10,11)
– 42.967 de contribuabili au sume egale pe TVA deductibil (rd. 24,25,26)
În cazul contribuabililor care aplică sistemul TVA la încasare:
– 6.545 de contribuabili au sume egale atât pe TVA colectat (rd. 9,10,11), cât și pe TVA deductibil (rd. 24,25,26),
– 30.002 de contribuabili au sume egale pe TVA colectat (rd. 9,10,11)
– 10.198 de contribuabili au sume egale pe TVA deductibil (rd. 24,25,26).
MAI MULT HOTNEWS