După ce a cumpărat o casă din lut, veche de 100 ani, un cuplu și-a luat cei doi fii și au muncit împreună s-o restaureze în mod tradițional. Plănuiesc să-i deschidă ușile pentru toți cei curioși.
Elena Sima s-a născut în localitatea Conțești, comuna Sascut, județul Bacău. Drumurile au adus-o în București, unde este interpretă de cântec popular moldovenesc și profesoară în învățământul preuniversitar. Împărtășește pasiunea pentru folclor cu soțul ei, care este impresar artistic, psihopedagog și, după cum îl descrie Elena mândră, un bărbat vrednic, vopsitor, tâmplar, zugrav și restaurator.
Iubire pentru folclor, dor de copilărie și o casă din lut
Familia i-a insuflat o iubire necondiționată pentru viața la sat și locurile natale, pe care Elena și-a dorit dintotdeauna să o dea mai departe. Ăsta i-a fost imboldul când, în 2023, a văzut anunțul de vânzare pe una dintre casele din satul natal, într-o vizită. Au oprit mașina, au sunat la numărul din anunț și au stabilit o întâlnire. „Ne-a atras atenția nu doar arhitectura ei, pe care o consider nobilă, cât și florăria de la geam, realizată precum mâneca cămășii tradiționale. Este de o înaltă dichiseală țărănească”, zice ea.
De la vârsta de zece ani, când i-a murit mama, a trăit cu un dor copleșitor în inimă, care i-a fost și rană, dar și putere. „Nu am schimbat ușile căsuței, trăiesc cu gândul că în trecut, poate într-o iarnă, la colindat, mama mea a atins una dintre clanțele casei.”
După ce au cumpărat terenul și locuința, au plătit pe cineva din împrejurimi să o igienizeze puțin și au organizat acolo o tabără pentru persoane cu dizabilități. Dar procesul de renovare a început în 2024, cu repararea acoperișului. Au lucrat cu un meșter din sat, care a decopertat până la șindrilă și a pus tablă.
Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de home&lifestyle www.lovedeco.ro
MAI MULT HOTNEWS