După echinocţiul de toamnă, ziua începe să se micșoreze, iar noaptea o să devină tot mai lungă, și asta până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie, relatează Click!. O lună mai târziu, respectiv în noaptea de 26 spre 27 octombrie, românii vor trece la ora de iarnă, modificând ceasul cu o oră înapoi.
De unde vine echinocţiu de toamnă?
Termenul „echinocţiu” provine din cuvântul latin „aequinoctium”, care combină „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Echinocțiul de toamnă este un fenomen astronomic care se întâmplă de două ori pe an, primăvara și toamna, când durata zilei și a nopții sunt aproximativ egale în ambele emisfere ale Pământului.
Tradiţii şi superstiţii
În tradiția populară, se spune că vremea din ziua echinocțiului de toamnă va influența vremea din anul următor. De asemenea, românii au obiceiul de a scutura nucii, merii și gutuii în această zi.
Se crede că florile sunt „supărate” și „plâng” în ziua echinocțiului, iar pentru a rămâne frumoase și sănătoase pe timpul iernii, trebuie unse cu mir sfințit. De asemenea, gospodarii pregătesc primul must din strugurii proaspăt culeși.
Superstițiile mai spun că părinții nu ar trebui să-și certe copiii în această zi, deoarece aceștia ar putea crede că au puțin de cules în viață. Totodată, nu este recomandat să te speli pe față înainte de apusul soarelui; în schimb, este bine să consumi pâine înainte de a ieși din casă pentru bunăstarea casei și a familiei.
Când va avea loc echinocțiul de toamnă în 4 următorii ani
2025: 22 septembrie, ora 21:19, ora României
2026: 23 septembrie, ora 03:05, ora României
2027: 23 septembrie, ora 09:02, ora României
2028: 22 septembrie, ora 14:45, ora României
MAI MULT REALITATEA