Atacul fără precedent al Iranului a fost o escaladare a conflictului cu Israelul. Răspunsul israelian poate decide cursul războiului

Spre deosebire de atacul din aprilie, care a fost mai degrabă simbolic, Teheranul a lansat de data aceasta rachete balistice, care se deplasează mai rapid și pot copleși un sistem antiaerian – o escaladare, au observat analiștii citați de New York Times. Iar Israelul a promis un răspuns pe măsură.

Atacul cu rachete al Iranului a fost unul grav și va avea consecințe, a declarat marți seară purtătorul de cuvânt militar al Israelului, refuzând să specifice cum și când va răspunde Israelul.

El a vorbit imediat după atacul fără precedent al Teheranului, care a lansat în jur de 180-200 de rachete balistice spre Israel.

Multe rachete au fost interceptate, unele au făcut impact, dar oficialii israelieni au spus că nu au deocamdată informații despre victime.

Teheranul a spus că este gata pentru un contraatac israelian, dar a avertizat că dacă acesta va veni, răspunsul Iranului va fi „și mai distrugător”.

Scenariul optimist, scenariul extrem

În ultimele zile, oficialii americani au evaluat modul în care s-ar putea desfășura un schimb de rachete între Iran și Israel.

Cel mai optimist scenariu a fost o repetare a situației din aprilie, când Statele Unite, Israelul, Iordania și alții au interceptat aproape toate rachetele și dronele lansate către Israel, scrie New York Times.

Ulterior, președintele Biden l-a îndemnat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu revendice „victoria”, iar răspunsul Israelului a fost într-adevăr discret. Deși a tras asupra unei baze aeriene din Isfahan, un oraș înconjurat de unele dintre instalațiile nucleare importante ale Iranului, Israelul a evitat să lovească instalațiile în sine.

Cu toate acestea, mesajul a fost clar: data viitoare, Israelul ar putea viza infrastructura importantă pentru Teheran.

Potrivit oficialilor americani, scenariile cele mai extreme explorate de această dată implică lovirea de către Israel a instalațiilor nucleare, în special a siturilor de îmbogățire a uraniului de la Natanz, inima programului nuclear iranian.

Escaladarea Iranului

În aprilie, oficialii israelieni au declarat că atacul iranian a implicat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol lansate către Israel. Majoritatea au fost lansate din Iran, dar un număr mic au fost lansate din Irak și Yemen.

Armele folosite în baraj au fost mai sofisticate decât tot ceea ce Israelul întâlnise în primele șase luni de luptă împotriva Hamas în Gaza.

Atacul a provocat însă doar pagube minore la o bază militară, iar șrapnelul a rănit grav o fetiță de 7 ani dintr-o comunitate arabă beduină din sudul Israelului.

Avioanele de război israeliene au ripostat la scurt timp, lansând rachete asupra Iranului, potrivit oficialilor occidentali și iranieni.

Grant Rumley, un fost oficial al Pentagonului și senior fellow la Washington Institute for Near East Policy, a anticipat că Iranul va reproduce probabil atacul din aprilie, dar a avertizat că va folosi (și) rachete balistice.

„De data aceasta, este clar că Iranul a dorit să evite eșecurile din aprilie folosind în principal rachete balistice”, a spus el, „care se deplasează mult mai rapid și pot copleși rapid un sistem de apărare aeriană”.

Spre deosebire de atacul din aprilie, când Israelul a avut zile de avertizare pentru a-și coordona apărarea cu aliații săi din regiune, atacul de marți a venit cu doar câteva ore de preaviz.

„Ca atare, este greu să privim acest nou atac ca fiind doar simbolic”, a declarat Rumley. „Arată cu siguranță ca o escaladare din partea Iranului”, a subliniat el.

MAI MULT HOTNEWS

Recomandăm și ...

Musulmanii și evreii din Marea Britanie reclamă, separat, că numărul actelor de ură care-i vizează a crescut după un an de război în Gaza

Actele de ură împotriva musulmanilor din Regatul Unit au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani de la începutul războiului dintre Israel şi Hamasul palestinian în Fâşia Gaza, potrivit unui raport al unei asociaţii antirasism publicat vineri, notează AFP, citată de Agerpres. În...

Un şofer din Timişoara a fost prins cu 213 km/h pe un drum naţional din Sibiu. Cum a fost sancţionat

Un timişorean s-a ales cu permisul suspendat şi o sancţiune de aproape 2.500 de lei, după ce a fost prins de poliţişti că mergea cu viteza de 213 kilometri pe oră pe drumul naţional DN1, în afara localităţii...

Pe final de mandat Iohannis a decorat liceul unde a predat el dar și pe cel la care predă soția sa

Acestea se numără printre cele 101 instituții de învățământ decorate pe 4 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, care se sărbătorește pe 5 octombrie.Ambele licee au primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, cel mai înalt grad prevăzut de această...

ULTIMA ORĂ