Alianța Nord-Atlantică (NATO) nu dispune în prezent de apărare antiaeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitate pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă, a afirmat miercuri generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, potrivit The Kyiv Independent.
În cadrul unui panel de discuții la Forumul de Securitate de la Varșovia, Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari din Europa nu sunt pe deplin conștienți de realitățile unui posibil război cu Rusia.
Avertismentele cu privire la o ciocnire între Rusia și NATO au crescut după ce Moscova și-a lansat în 2022 invazia pe scară largă din Ucraina, mulți observatori subliniind că Occidentul are o baza industrială de apărare și o pregătire de luptă insuficiente.
„Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a declarat Hodges.
Flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare antiaeriană necesare pentru a descuraja un atac, scria în luna mai publicația Financial Times.
„Încă (…) nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este în continuare o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat generalul american în rezervă.
Dacă Moscova ar decide să atace NATO, atunci forțele ruse ar lovi imediat infrastructura europeană de transport de care aliații au nevoie pentru a răspunde, a mai avertizat Ben Hodges.
„Așa că imaginați-vă o săptămână din ceea ce se întâmplă în Ucraina că se va întâmpla în Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn, sau Bremerhaven”, a comentat generalul. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea de întăriri, a adăugat generalul american.
Reluând unele comentarii ale unui alt invitat la conferință, secretarul de stat în Ministerul român al Apărării, Simona Cojocaru, Hodges a spus că armatele țărilor NATO trebuie să fie pregătite să se desfășoare mult mai rapid decât o pot face în prezent.
Potrivit generalului în rezervă, armatele occidentale erau gata de desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce trupele de astăzi nu au în mare parte această mentalitate.
Forțele NATO ar trebui să aibă „curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătite, iar apoi să poată fi gata de plecare în două sau trei zile acolo unde există acest risc”, a mai spus el.
Hodges a adăugat că liderii țărilor aliate ezită adesea să răspundă suficient de rapid și decisiv, temându-se că astfel de măsuri ar fi percepute drept o provocare.
Hodges a cerut, de asemenea, să se investească mai mult în exerciții și în producția de muniție, pentru ca alianță să își poată spori gradul de pregătire militară.
„La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit buncărele pentru a ajuta”, a punctat ofițerul american.
Generalul a adăugat totuși că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, lăudând în special transformarea militară planificată de Polonia.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro
MAI MULT HOTNEWS