Oportunitate majoră de finanțare pentru noi investiții în stocarea energiei electrice din Fondul pentru modernizare

Stocarea energiei electrice reprezintă un subiect de actualitate pentru producători și prosumatori deopotrivă, dar și un pas esențial în tranziția energetică a României. Capacitățile de stocare contribuie la creșterea adecvanței, flexibilității și eficienței Sistemului Electroenergetic Național (SEN), permițând astfel absorbția și utilizarea optimă a energiei produse din surse regenerabile. Investițiile în noi capacități de stocare conectate la instalațiile existente de producere a energiei din surse regenerabile asigură astfel stabilitatea rețelei de transport și reduc dependența de sursele de energie convenționale, contribuind la obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest context, Ministerul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024[1] publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024 (Ordinul nr. 1355/2024). Această inițiativă este finanțată din Fondul pentru modernizare și se estimează că va fi lansată oficial în ultimul trimestrul al anului 2024.

Valoarea maximă a finanțării publice

Unul dintre aspectele cele mai atractive ale acestei scheme este valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi solicitat. Conform Ordinului nr. 1355/2024, ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din cheltuielile eligibile reprezentate de costurile de investiții (costurile de operare nefiind eligibile). Din perspectiva cuantumului, valoarea ajutorului de stat care poate fi solicitat pentru un proiect este de maximum 100.000 euro/ MWh instalat de stocare.


[1] Ordinul nr. 1355/2024 al ministrului energiei pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare, publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias și Gabriela Ifrim, Avocat Senior

Articol susținut de PwC România

MAI MULT HOTNEWS

Recomandăm și ...

Norvegia, țara unde se trăiește fără teama accidentelor rutiere. Diferența dintre statul nordic și România

Planurile implementate în ultimii ani autoritățile naționale au făcut din Norvegia una dintre țările cele mai sigure țări în privința traficului rutier, iar numărul accidentelor grave și al victimelor lor este extrem de redus față de România.

Răzvan Exarhu, filmat parcând pe trotuar. Gazda emisiunii „Morning Glory” şi prezentat ulterior scuzele: „Îmi pare rău că mi-am pierdut cumpătul”

După ce în mediul online a apărut, vineri, o filmare cu el parcând pe trotuar şi spunându-i celui care l-a surprins să-şi bage telefonul undeva, Răzvan Exarhu, gazda emisiunii „Morning Glory” de la Rock FM şi-a cerut scuze public pe Facebook.

Viața românilor în satele arhaice din Apuseni. „Cerbii au ieșit la bocănit. Am întânit adesea și lupi și urși”

Natura oferă un spectacol grandios localnicilor din satele izolate din Munții Apuseni. Multe așezări aflate la limita județelor Hunedoara și Alba s-au depopulat și sunt cuprinse de sălbăticie.

ULTIMA ORĂ