În această lumină, ea îndeamnă liderii occidentali să analizeze cu atenţie aceste acţiuni, care sunt plasate în contextul unui „război electoral” subtil, menit să submineze valorile democratice și stabilitatea statutului de drept în Europa.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Poliția anti-revoltă din Georgia a folosit gaz lacrimogen și tunuri cu apă în noaptea de joi spre vineri pentru a dispersa manifestanții care protestau împotriva deciziilor guvernului. Salome Zurabișvili, aflată în opoziție totală față de politicile guvernului, dar cu puteri limitate, a postat o serie de comentarii pe X referitoare la situația din Tbilisi, în care a inclus și o mențiune despre România.
„Georgia, România!!! Este suficient pentru liderii occidentali să descifreze strategia rusă împotriva Europei: război militar în Ucraina, «război electoral» la Tbilisi şi Bucureşti… ??!!!”, a scris Salome Zurabișvili pe rețeaua de socializare X, în timp ce pe străzile din capitală şi din alte oraşe ale ţării caucaziene manifestanţi pro-UE au ieşit să protesteze faţă de decizia puterii de la Tbilisi de a amâna cu patru ani deschiderea negocierilor de aderare la UE.
Georgia a avut alegeri parlamentare în octombrie, ale căror rezultate sunt contestate de opoziție, în timp ce se pregătește pentru alegeri prezidențiale. Opoziția georgiană afirmă că alegerile din octombrie, care au adus aproape 54% din voturi pentru blocul Visul Georgian—un partid fondat de un oligarh ce și-a construit averea în Rusia și care adoptă poziții din ce în ce mai îndepărtate de valorile occidentale—au fost frauduloase.
Extremiștii vor să scoată Germania din UE. Ce cer în documentul care a agitat scena politică
Uniunea Europeană a conferit Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, însă a subliniat că o serie de legi inspirate de modelul rusesc, adoptate ulterior de partidul Visul Georgian, constituie obstacole în procesul de aderare.
Criticii, atât din țară, cât și din afară, avertizează că acțiunile acestui partid riscă să îndrepte Georgia din nou spre Rusia, la 16 ani după conflictul din Osetia de Sud.
Relațiile diplomatice între Rusia și Georgia sunt suspendate din 2008, după războiul din august, însă recentele tentative de apropiere au fost timide. Cu toate acestea, sondajele arată că majoritatea georgienilor nu văd cu ochi buni Rusia, care continuă să susțină regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.
Patriarhul Kirill trâmbițează apocalipsa nucleară: “Rușii nu se tem de sfârșitul lumii”
MAI MULT REALITATEA