Avertisment de la președinta Georgiei: Rusia duce un „război electoral” împotriva României

Descoperă lumea ta perfectă!spot_img

În această lumină, ea îndeamnă liderii occidentali să analizeze cu atenţie aceste acţiuni, care sunt plasate în contextul unui „război electoral” subtil, menit să submineze valorile democratice și stabilitatea statutului de drept în Europa. 

Poliția anti-revoltă din Georgia a folosit gaz lacrimogen și tunuri cu apă în noaptea de joi spre vineri pentru a dispersa manifestanții care protestau împotriva deciziilor guvernului. Salome Zurabișvili, aflată în opoziție totală față de politicile guvernului, dar cu puteri limitate, a postat o serie de comentarii pe X referitoare la situația din Tbilisi, în care a inclus și o mențiune despre România.

 

„Georgia, România!!! Este suficient pentru liderii occidentali să descifreze strategia rusă împotriva Europei: război militar în Ucraina, «război electoral» la Tbilisi şi Bucureşti… ??!!!”, a scris Salome Zurabișvili pe rețeaua de socializare X, în timp ce pe străzile din capitală şi din alte oraşe ale ţării caucaziene manifestanţi pro-UE au ieşit să protesteze faţă de decizia puterii de la Tbilisi de a amâna cu patru ani deschiderea negocierilor de aderare la UE. 

Georgia a avut alegeri parlamentare în octombrie, ale căror rezultate sunt contestate de opoziție, în timp ce se pregătește pentru alegeri prezidențiale. Opoziția georgiană afirmă că alegerile din octombrie, care au adus aproape 54% din voturi pentru blocul Visul Georgian—un partid fondat de un oligarh ce și-a construit averea în Rusia și care adoptă poziții din ce în ce mai îndepărtate de valorile occidentale—au fost frauduloase.

Extremiștii vor să scoată Germania din UE. Ce cer în documentul care a agitat scena politică

Uniunea Europeană a conferit Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, însă a subliniat că o serie de legi inspirate de modelul rusesc, adoptate ulterior de partidul Visul Georgian, constituie obstacole în procesul de aderare.

Criticii, atât din țară, cât și din afară, avertizează că acțiunile acestui partid riscă să îndrepte Georgia din nou spre Rusia, la 16 ani după conflictul din Osetia de Sud.

Relațiile diplomatice între Rusia și Georgia sunt suspendate din 2008, după războiul din august, însă recentele tentative de apropiere au fost timide. Cu toate acestea, sondajele arată că majoritatea georgienilor nu văd cu ochi buni Rusia, care continuă să susțină regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Patriarhul Kirill trâmbițează apocalipsa nucleară: “Rușii nu se tem de sfârșitul lumii”

MAI MULT REALITATEA

Preţurile caselor din Marea Britanie au înregistrat în noiembrie cea mai mai creştere din ultimii doi ani

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au crescut în noiembrie cu 3,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, marcând cel mai rapid ritm anual...

Recomandăm și ...

Concediu simultan pentru ambii părinți în familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți. Care sunt beneficiile

Senatul a adoptat marți, tacit, un proiect de lege care prevede acordarea simultană a concediului pentru creșterea copilului ambilor părinți în familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți, până la împlinirea vârstei de șase luni a acestora. Familiile pot opta și pentru angajarea unei persoane...

Crin Antonescu avertizează: „România e la patru zile de prăpastie”. Ce a vorbit cu Călin Georgescu pe vremea când era liderul PNL

România se află la patru zile de o prăpastie, a afirmat marți Crin Antonescu, fost lider al PNL, care a avertizat că eventuala prezenţă lui Călin Georgescu în fotoliul de la Palatul Cotroceni riscă să…

Călin Georgescu susține că ideile lui Ilan Șor sunt „interesante”. Portretul oligarhului fugit la Moscova apare într-o carte din 2022

Călin Georgescu i-a făcut un portret într-o carte publicată în 2022 oligarhului moldovean fugit la Moscova Ilan Șor, a cărui organizație a plătit milioane de dolari pentru a influența alegerile din țara vecină și care este condamnat într-unul dintre cele mai mari dosare de...

ULTIMA ORĂ