Dermatologul Tatiana Niță spune că oamenii care au alunițe pe corp trebuie să fie extrem de atenți la cele 8 semne care indică dacă sunt sau nu acestea periculoae.
Potrivit ei, un prim semn care arată că o aluniță nu este sănătoasă are legătură cu creșterea bruscă în dimensiune. Fundația Americană pentru Cancer de Piele avertizează că orice aluniță care depășește 6 milimetri (dimensiunea unei gume de creion) necesită evaluare specializată.
Mai mult, reprezentanții instituției susțin că oamenii trebuie să se prezinte la medic chiar dacă alunița nu are alte modificări vizibile. În momentul în care apare o mărire rapidă, în câteva săptămâni sau luni, acest lucru poate indica o transformare malignă a celulelor.
Un al doilea semn al unei alunițe periculoase este sângerarea spontană. Vasele de sânge din interiorul unei alunițe maligne sunt fragile și anormale, putând să se rupă foarte ușor. Așadar, apar sângerări spontane sau la cel mai mic contact.
„Orice aluniță care sângerează fără motiv reprezintă un semn major de alarmă. Mă doare, mă ustură, s-a inflamat, dar nu m-am lovit acolo, nu este post-traumatic”, a declarat medicul primar dermatovenerologie, Tatiana Niță.
De asemenea, printre semnele unei alunițe periculoase, care trebuie să te trimită în cabinetul unei medic, se mai află și asimetria și marginile neregulate. O aluniță benignă are o formă regulată. Dacă s-ar trasa o linie imaginară prin centrul său, atunci cele două jumătăți ar fi aproape identice.
În plus, o aluniță cu o asimetrie pronunțată poate fi semnul unei creșteri dezorganizate a celulelor, caracteristică proceselor maligne.
De asemenea, marginea zimțată, cu goluri sau proeminențe, indică o creștere necontrolată a celulelor pigmentare.Totodată, specialiștii le cer oamenilor să fie atenți și la modificările de culoare. Acestea sunt cele mai vizibile semne de transformare malignă. Combinațiile de maro închis, negru, roșu, albastru sau alb pot arăta că se dezvoltă un melanom.
MAI MULT REALITATEA