Wednesday, November 19, 2025

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Acest fel de mâncare este perfect echilibrat în arome și texturi. Cartofii sunt îmbogățiți cu smântână și unt pentru cremozitate, dar și cu ulei de măsline pentru o notă de rafinament. Usturoiul adăugat oferă o aromă subtilă, iar pătrunjelul proaspăt tocat oferă o notă de prospețime. Acest preparat franțuzesc este adesea servit ca garnitură pentru diverse feluri de carne sau pește, dar poate fi savurat și ca atare, pentru a aprecia pe deplin bogăția sa simplă și reconfortantă.

În continuare, îți oferim rețeta cartofilor zdrobiți, detaliată pas cu pas.

Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Rețeta ușoară pentru o gustare de vară savuroasăÉcrasé de cartofi – Ingrediente1 kg cartofi albi100 ml smântână pentru gătit50 g unt2 linguri ulei de măsline extravirgin2 căței de usturoi zdrobiți (opțional)sare și piper după gustcâteva fire de pătrunjel proaspăt.Rețeta de cartofi zdrobiți – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele, pe care le aduni pe masa de lucru, pentru a le avea la îndemână.

Curăță cartofii de coajă, clătește-i bine cu apă rece și taie-i în cuburi mari. Pune-i într-o oală mare și adaugă apă peste ei, cât să fie bine acoperiți. Mai adaugă și sare, apoi fierbe-i până când se pătrund foarte bine, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Curăță usturoiul, clătește-l bine și trece-l prin presă sau toacă-l mărunt cu cuțitul.

Spală pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt.

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festivCum prepari écrasé de cartofi

După fierbere, scurge cartofii de apă și lasă-i să se mai prepare puțin în oală, la foc mic, timp de 1-2 minute. Acest pas ajută la eliminarea excesului de apă, asigurând o textură mai pufoasă.

Într-o cratiță mică, așezată pe flacăra aragazului, încălzește smântâna pentru gătit împreună cu untul, până când untul este complet topit. Adaugă usturoiul zdrobit, dacă folosești, și lasă-l să se infuzeze la foc mic pentru câteva minute. Usturoiul este opțional, însă va aduce un plus de gust și de aromă cartofilor.

Folosește o furculiță sau un zdrobitor de cartofi pentru a zdrobi cartofii, până când obții o textură rustică, cu bucăți mai mari și altele mai mici. Nu folosi mixerul sau blenderul, deoarece ar putea face cartofii prea lipicioși.

Adaugă treptat amestecul de smântână și unt, continuând să zdrobești și să amesteci, până când cartofii ajung la consistența dorită.

La final, adaugă uleiul de măsline extravirgin, sare și piper după gust și amestecă ușor pentru a nu transforma cartofii în piure. Dacă nu agreezi uleiul de măsline, poți adăuga unt topit.

Transferă deliciosul écrasé de cartofi într-un bol de servire și presară pătrunjel tocat pe deasupra pentru un plus de prospețime și culoare.

Citiți continuarea aici

Legume care fac diferența în salata de cartofi. Aceste secrete culinare o duc la nivelul următor

MAI MULT REALITATEA

Scandal uriaș în Parlamentul de la Kiev. Opoziția a blocat tribuna oficială și a cerut demisia Guvernului

Membrii fracțiunii fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, „Solidaritatea Europeană”, au cerut dizolvarea cabinetului de miniștri. Parlamentarii au blocat tribuna Radei și au strigat...

Recomandăm și ...

ULTIMA ORĂ O dronă a intrat în spațiul aerian al României

O dronă a intrat în această dimineață circa opt kilometri în România, între Periprava și Chilia Veche, județul Tulcea.

SUA vând din nou sisteme avansate de apărare aeriană către Taiwan. Unitățile NASAMS au fost testate pe câmpul de luptă din Ucraina

Statele Unite au confirmat vânzarea către Taiwan a unui sistem avansat de apărare aeriană în valoare de aproape 700 de milioane de dolari, care...

Negocieri contracronometru pentru pensiile speciale. „Oferta” coaliției pentru magistrați

După ce negocierile cu magistrații au eșuat, coaliția de guvernare este gata să adopte proiectul pentru pensiile judecătorilor și procurorilor în forma pentru care...

ULTIMA ORĂ