Friday, September 26, 2025

Pește marinat în oțet: secretul pentru un preparat suculent, aromat și extrem de fraged. Rețeta bunicii

Ingrediente:- 1 kg de macrou congelat sau alt pește oceanic

– 3 cepe medii

– un morcov nu prea mare

– 2 căței mari de usturoi

– 150g sare neiodată ( sare mare pentru murături)

– 250 ml oțet din vin

– o foaie mare de dafin

– o linguriță piper boabe

– 3-4 boabe de ienibahar

– o lingură boabe de muștar

– 2 frunze de salvie (opțional)

Cum se prepară:

Curățăm și spălăm bine peștele în interior și îndepărtăm coada și capul. Trunchiul îl tăiem transversal în felii de 2 degete grosime (sau îl transformăm în fileuri cu piele și le tăiem fâșii lungi dacă avem timp să ne jucăm). Punem peste peștele tocat o linguriță de sare și îl acoperim cu apă foarte rece. Acoperim vasul și lăsăm jumătate de oră. Scurgem apa și repetăm de încă 2 ori. Este o operațiune ce nu poate fi evitată, pentru că are rolul de a scoate din pește sângele. La final se scurge apa, se presară peste pește 2 linguri cu vârf de sare mare, se amestecă bine, se acoperă cu capac sau folie alimentară și se lasă obligatoriu până a doua zi la frigider. Între timp fierbem 5 minute oțetul cu 500 ml apă, cu toate condimentele în afară de muștar și cu o jumătate de linguriță de sare. Pare foarte acru, dar nu va acri peștele în exces, ci va înmuia oasele.

Pește marinat în oțet: secretul pentru un preparat suculent, aromat și extrem de fraged. Rețeta bunicii/ Profimedia

Lăsăm oțetul să se infuzeze cu arome până a doua zi, acoperit. În ziua următoare curățăm și tăiem felii usturoiul, ceapa și morcovul, nu foarte fin. Scoatem peștele sărat și îl spălăm bine cu apă rece, apoi punem în borcane straturi de ceapă cu morcov, bucăți de pește, usturoi. Deasupra tebuie să fie ceapă. Presărăm boabe de muștar, turnăm oțetul rece  și închidem borcanele bine. Le lăsăm așa 3 săptămâni, în loc rece, în frigider sau în beci. Abia atunci gustul este perfect și peștele complet marinat.

Dacă vrem să îl păstrăm mai mult timp, după acest moment vom putea steriliza borcanele pentru 15 minute din momentul clocotirii,  în baie de apă, la foc mic, ca pe orice conservă.

Dacă nu vrem să sterilizăm, putem păstra preparatul în borcan, în frigider, timp de o lună, cu condiția să fie complet acoperit conținutul borcanului de zeama și să fie bine închis recipientul cu capac înfiletat. 

 

MAI MULT REALITATEA

Mai mult de jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de activitatea lui Nicuşor Dan în politica externă (sondaj)

Mai mult de jumătate dintre români se declară nemulţumiţi de activitatea preşedintelui Nicuşor Dan în domeniul politicii externe şi de activitatea Ministerului de Externe,...

Recomandăm și ...

Banca Naţională a Elveţiei: Tarifele SUA sunt ”o provocare majoră” pentru exportatori, în lipsa unui acord comercial

Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a avertizat joi că tarifele impuse de Statele Unite reprezintă o ”provocare majoră” pentru companiile exportatoare, cu impact asupra...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, caută un „teren comun” cu SUA în privinţa aprovizionării cu energie din Rusia

Slovacia se aşteaptă să găsească un „teren comun” cu Statele Unite după presiunile exercitate pentru a pune capăt achiziţiilor de energie din Rusia, a...

Bulgaria va suspenda în 2026 tranzitul de gaze ruseşti pentru contractele pe termen scurt, anunţă premierul Rosen Jeliazkov

Bulgaria va suspenda în 2026 tranzitul de gaze ruseşti pentru contractele pe termen scurt, ca parte a planurilor Uniunii Europene de a întrerupe complet...

ULTIMA ORĂ