Wednesday, November 19, 2025

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Acest fel de mâncare este perfect echilibrat în arome și texturi. Cartofii sunt îmbogățiți cu smântână și unt pentru cremozitate, dar și cu ulei de măsline pentru o notă de rafinament. Usturoiul adăugat oferă o aromă subtilă, iar pătrunjelul proaspăt tocat oferă o notă de prospețime. Acest preparat franțuzesc este adesea servit ca garnitură pentru diverse feluri de carne sau pește, dar poate fi savurat și ca atare, pentru a aprecia pe deplin bogăția sa simplă și reconfortantă.

În continuare, îți oferim rețeta cartofilor zdrobiți, detaliată pas cu pas.

Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Rețeta ușoară pentru o gustare de vară savuroasăÉcrasé de cartofi – Ingrediente1 kg cartofi albi100 ml smântână pentru gătit50 g unt2 linguri ulei de măsline extravirgin2 căței de usturoi zdrobiți (opțional)sare și piper după gustcâteva fire de pătrunjel proaspăt.Rețeta de cartofi zdrobiți – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele, pe care le aduni pe masa de lucru, pentru a le avea la îndemână.

Curăță cartofii de coajă, clătește-i bine cu apă rece și taie-i în cuburi mari. Pune-i într-o oală mare și adaugă apă peste ei, cât să fie bine acoperiți. Mai adaugă și sare, apoi fierbe-i până când se pătrund foarte bine, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Curăță usturoiul, clătește-l bine și trece-l prin presă sau toacă-l mărunt cu cuțitul.

Spală pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt.

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festivCum prepari écrasé de cartofi

După fierbere, scurge cartofii de apă și lasă-i să se mai prepare puțin în oală, la foc mic, timp de 1-2 minute. Acest pas ajută la eliminarea excesului de apă, asigurând o textură mai pufoasă.

Într-o cratiță mică, așezată pe flacăra aragazului, încălzește smântâna pentru gătit împreună cu untul, până când untul este complet topit. Adaugă usturoiul zdrobit, dacă folosești, și lasă-l să se infuzeze la foc mic pentru câteva minute. Usturoiul este opțional, însă va aduce un plus de gust și de aromă cartofilor.

Folosește o furculiță sau un zdrobitor de cartofi pentru a zdrobi cartofii, până când obții o textură rustică, cu bucăți mai mari și altele mai mici. Nu folosi mixerul sau blenderul, deoarece ar putea face cartofii prea lipicioși.

Adaugă treptat amestecul de smântână și unt, continuând să zdrobești și să amesteci, până când cartofii ajung la consistența dorită.

La final, adaugă uleiul de măsline extravirgin, sare și piper după gust și amestecă ușor pentru a nu transforma cartofii în piure. Dacă nu agreezi uleiul de măsline, poți adăuga unt topit.

Transferă deliciosul écrasé de cartofi într-un bol de servire și presară pătrunjel tocat pe deasupra pentru un plus de prospețime și culoare.

Citiți continuarea aici

Legume care fac diferența în salata de cartofi. Aceste secrete culinare o duc la nivelul următor

MAI MULT REALITATEA

Taxă de 25 de lei pentru coletele din afara UE, aprobată în Parlament. Ce trebuie să știe românii înainte ca măsura să intre în vigoare

Parlamentul României a adoptat, marți, 18 noiembrie, legea care introduce o taxă fixă pentru toate coletele cu o valoare sub 150 de euro provenite...

Recomandăm și ...

Slovacia se opune opririi gazelor rusești și amenință că ar putea da în judecată Uniunea Europeană

Slovacia analizează o posibilă acţiune în instanță împotriva UE pentru planurile Bruxelles-ului de a opri livrările de gaze ruseşti începând cu 2028. Premierul Robert...

Prim-ministrul Robert Fico solicită NATO să întărească apărarea aeriană, deşi Slovacia a respins sprijinul UE pentru Ucraina

Slovacia doreşte ca NATO să intensifice apărarea aeriană în ţară, pe flancul său estic, a declarat prim-ministrul slovac Robert Fico după o întâlnire cu...

BBC a fost nevoit să-i prezinte scuze prinţesei Kate după mai multe erori petrecute în transmisiuni în direct

BBC a fost nevoit să-i prezinte scuze prinţesei de Wales pentru că, în timpul comemorărilor din 11 noiembrie, a vorbit despre ea cu numele...

ULTIMA ORĂ