Cine sunt candidații REPER la alegerile europarlamentare

REPER – Partidul Reînnoim Proiectul European al României participă în alegerile europarlamentare din 9 iunie cu o listă de 43 de candidaţi, depusă la Biroul Electoral Central.

Lista este deschisă de europarlamentarul Dacian Cioloş, lider al grupului Renew Europe din actualul Legislativ European şi fost comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (2010 – 2014) din partea României. Dacian Cioloş este europarlamentar REPER din anul 2019.

Lui îi urmează copreşedinţii REPER, europarlamentarii Ramona Strugariu (jurist) şi Dragoş Pîslaru (economist, preşedinte al Comisiei de Ocupare şi Afaceri Sociale din Parlamentul European).

În continuarea listei REPER se află:

* deputatul de Ilfov Oana Cambera (jurist, membră în Comisia pentru administraţie publică şi în Comisia pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor)

* deputatul Andrei Lupu (jurist); a absolvit studii universitare de drept şi afaceri europene, iar în prezent este cadru didactic al Universităţii din Bucureşti

* consilierul parlamentar Andreea Leonte (jurist), specializată în politici publice; conform site-ului formaţiunii, ea a participat la redactarea şi negocierea sprijinului politic pentru două legi adoptate în legislatura 2020 – 2024: “Fără infractori pe buletinele de vot” şi “Zero toleranţă pentru hărţuirea sexuală în şcoli şi universităţi”, ca parte din Cabinetul parlamentar al lui Cătălin Teniţă, deputat REPER

* cercetătorul ştiinţific Cristian Presură (doctor în fizică, inventator, autor şi cercetător); a lucrat la Institutul de Fizică Atomică, iar în 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen din Olanda

* deputatul Simina Tulbure (de profesie lingvist, absolventă de Essex); ea a activat în Parlamentul European şi în Banca Europeană de Investiţii, după care a fost aleasă ca deputat (conduce Grupul de prietenie cu Regatul Unit şi membru în Comisia pentru aderarea României la OCDE)

* prof. univ. dr. Ciprian Mihali (din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităţilor din Cluj şi Strasbourg); între 2012 şi 2016 a fost ambasador al României în Senegal şi în alte şapte state din Africa de Vest, iar din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest, la Bruxelles, al Agenţiei Universitare a Francofoniei

* consilierul parlamentar Ana-Maria Boghean (manager, expert în politici de tineret şi egalitate de gen); a cofondat platforma politică “România la feminin”

Pe lista REPER pentru alegerile din 9 iunie se regăsesc, de asemenea, un expert în accesare de fonduri structurale şi de coeziune, un manager de program agricultură şi dezvoltare rurală, mai mulţi informaticieni, un medic stomatolog, un editor de carte şcolară, un comerciant de artă şi antichităţi, un pensionar cadru militar, doi arhitecţi. Doi candidaţi sunt actualmente studenţi – unul dintre ei este deja licenţiat în Relaţii internaţionale şi studii europene, iar celălalt este tehnician în telecomunicaţii.

Programul politic cu care REPER candidează la europarlamentare are 11 puncte, între care unul dedicat “luptei anticorupţie, democraţie şi integritate: valorile europene nu sunt de vânzare”, un altul intitulat “Acţiune pentru fermieri: reformă şi soluţii”, un alt punct fiind – “O Românie puternică în UE. Schengen deplin şi trecem la moneda Euro”.

REPER susţine, în programul politic, crearea unei armate europene. „Războiul cu Rusia nu este doar al Ucrainei, ci şi al Europei. (…) Ameninţarea ca el să se extindă dincolo de graniţele Ucrainei este reală. Europa trebuie să fie pregătită pentru orice decizie va fi luată la Washington, inclusiv pentru o eventuală retragere a Statelor Unite ale Americii din NATO. Armata europeană este instrumentul prin care, printr-o coordonare strânsă şi structurată a armatelor naţionale, Uniunea Europeană va asigura siguranţa cetăţenilor ei, indiferent de ce se întâmplă peste Ocean”, se arată în documentul formaţiunii.

Recomandăm și ...

Victoria României cu Ucraina, elogiată de jurnaliștii britanici de la „Daily Mail”: „România a câștigat multe inimi pe glob” VIDEO

În primul meci de la EURO 2024, România a reușit o victorie senzațională cu 3-0 din Ucraina, iar presa din întreaga lume a fost entuziasmată de jocul superb al „tricolorilor” și de cele trei goluri înscrise.

De ce ai nevoie ca să golești un magazin de bijuterii? De 20 de hoți și doar câteva minute VIDEO

Cu fețele acoperite cu cagule și cu ciocane în mâini, 20 de persoane au spart vitrinele unui magazin de bijuterii și au furat toată marfa prețioasă în doar câteva minute.Mega-jaful s-a petrecut într-un magazin de bijuterii din Sunnyvale, California, SUA, pe 12 iunie, însă...

Depozite petroliere în flăcări în regiunea rusă Rostov, după un atac cu drone

Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone în orașul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters.

ULTIMA ORĂ