POLITICO: Europa se înclină spre dreapta, condusă de Franţa

Europa se îndreaptă spre dreapta — condusă de Franța

Partidele de centru-dreapta și de extremă-dreapta conduc la alegerile UE, scrie Politico

Centrul de greutate politică al Europei se îndreaptă spre dreapta.

Partidele de centru-dreapta și de extremă-dreapta urmează să ocupe cel mai mare număr de locuri la alegerile pentru Uniunea Europeană de duminică în cele mai populate națiuni: Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia.

Franța a condus evoluția spre dreapta cu o victorie atât de zdrobitoare pentru Rassemblement National de extremă dreapta, încât președintele liberal Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul Franței și a convocat alegeri anticipate. Proiecțiile timpurii sugerau că partidul lui Marine Le Pen va câștiga 32% sau mai mult din voturi, mai mult de două ori față de partidul președintelui.

„Președintele Republicii nu poate rămâne surd la mesajul transmis în această seară de poporul Franței”, le-a spus susținătorilor săi președintele Rassemblement National, Jordan Bardella, la Parcul Floral din Paris.

În Germania, centrul-dreapta se îndreaptă spre o victorie confortabilă, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) ocupând locul al doilea și învingându-i pe socialiștii cancelarului Olaf Scholz pe locul trei.

Alegătorii din 27 de țări au votat în ultima săptămână pentru a selecta 720 de membri ai Parlamentului European, care vor servi în următorii cinci ani. Primul lor rol principal este să aprobe sau să respingă principalul candidat pentru postul de top al Europei: președintele Comisiei Europene.

Într-un continent care a încercat să exorcizeze fantomele fascismului timp de opt decenii, amploarea prezenței extremei drepte va fi unul dintre cele mai fierbinți subiecte de conversație.

Chiar dacă este foarte puțin probabil să se poată coordona ca un grup unificat în cadrul Parlamentului European – datorită diviziunilor pe subiecte precum Rusia – ei vor putea totuși să influențeze direcția generală a UE, în orice, de la imigrație la politicile climatice. .

Adunate împreună, partidele de dreapta radicală ar reprezenta, teoretic, al doilea cel mai mare bloc din Parlament – ​​fiind pe cale să ajungă pe primul loc în Franța și Italia și pe al doilea în Germania, cele trei cele mai mari și mai importante țări din blocul de 27 de națiuni.

MAI MULT DIGI 24

Recomandăm și ...

Alertă în Rostov. Ard depozite de petrol, după un atac cu drone VIDEO

În regiunea Rostov din sudul Rusiei, mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone ucrainene, marţi dimineaţă, potrivit autorităților locale.

Klaus Iohannis, tot mai departe de șefia NATO. Viktor Orban, vot cheie pentru numirea noului lider al Alianței

Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marţi, 18 iunie, că este „prudent optimist” că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a discutat cu premierul Viktor Orban.El a avut dificultăţi în a-l convinge pe Orban şi...

Philip Morris International, primul loc în clasamentul Forbes – Net Zero Leaders

Philip Morris International (PMI) ocupă primul loc în clasamentul Forbes Net Zero Leaders 20241, topul celor 100 de companii din SUA care au înregistrat cele mai mari progrese în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

ULTIMA ORĂ