Piața imobiliară din Bulgaria se află la începutul unui proces de denaturare a prețurilor și în aprilie 2025, când vor fi publicate datele anuale, vom vedea o piață supraevaluată pe baza criteriilor Băncii Centrale Europene (BCE). Această opinie a fost exprimată de Miroslav Vladimirov, profesor la Universitatea de Economie din Varna, în cadrul unui forum de afaceri imobiliare, anunță roimobil.ro.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Motive pentru situația actuală
O piață a muncii puternică, cu o rată a șomajului de doar 3,6%, creșterea puternică a veniturilor în ultimii cinci ani și disponibilitatea creditelor ipotecare la preț redus creează optimism în rândul cumpărătorilor de case. Cu toate acestea, potrivit lui Vladimirov, acești factori reprezintă un risc real pentru piață, care arată deja o tendință spre supraevaluarea imobiliară.
„Este mai bine ca piața să revină, chiar dacă acest lucru duce la o scădere a numărului de tranzacții, la o creștere mai moderată a prețurilor și la o cale de dezvoltare mai echilibrată, deoarece piețele supraevaluate nu conduc la rezultate pozitive”, a spus expertul. crede.
Doar intervenția externă a Băncii Centrale poate restabili echilibrul pe piața imobiliară, crede el.
Ceea ce s-a făcut deja
Cerințele Băncii Centrale introduse în octombrie stabilesc raportul dintre valoarea creditului și valoarea garanției nu mai mare de 85%, raportul dintre plățile curente ale datoriilor și venitul lunar al împrumutatului – nu mai mult de 50% și termenul maxim al contract de împrumut – nu mai mult de 30 de ani.
Potrivit lui Vladimirov, în 2025, autoritatea de reglementare va încerca să restrângă și mai mult creditarea pentru un grup de cumpărători care nu sunt pregătiți să intre pe piață. Expertul consideră că următoarele două restricții vor fi probabil legate de raportul dintre datoria ipotecară și venitul anual, precum și datoria totală și venitul anual.
Expertul este încrezător că starea actuală a pieței nu este asociată cu o ofertă insuficientă de locuințe secundare, deoarece numărul tranzacțiilor cu locuințe vechi este în continuă creștere din 2018. Cu toate acestea, cererea a crescut mult mai repede decât ar putea crește oferta, iar acesta este unul dintre motivele creșterii prețurilor.
Situația din capitală
În Sofia, prețul mediu al locuințelor a ajuns deja la 2.000 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor de la Bulgaria Properties, care au fost dezvăluite de directorul executiv al companiei, Polina Stoykova. În cazul caselor finite care intră pe piața secundară, prețurile medii ajung la 2.300–2.500 de euro pe metru pătrat, a adăugat ea.
„Asistăm la o creștere serioasă, care a avut loc în principal în a doua jumătate a anului”, a menționat Stoykova. Creșterea nominală a prețurilor pentru tranzacțiile efectiv încheiate este de 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în termeni reali – 16%, potrivit Bulgaria Properties.
Polina Stoykova consideră că dobânzile scăzute la creditele ipotecare sunt motivul principal pentru dezvoltarea rapidă a pieței din Sofia și în acest an. Pe parcursul celor nouă luni, creditele pentru locuințe acordate au crescut cu 36% de la an la an, iar până la sfârșitul lunii septembrie băncile din țară au acordat aceeași sumă de credite ca și în tot anul trecut. Acest lucru se explică nu numai prin creșterea prețurilor locuințelor, ci și prin interesul continuu al cumpărătorilor, a spus Stoykova.
MAI MULT ROIMOBIL.ROAlongside | apartament cu 2 camere | 60 m² | în inima Bucureștiului