Criza locuințelor din Europa se agravează: Familiile cheltuiesc mai mult de 40% din venituri pentru chirie

Potrivit datelor de la Eurostat, criza imobiliară din Europa se înrăutățește, prețurile pentru cumpărarea de locuințe pentru închiriere fiind în creștere în orașe precum Madrid și Barcelona.

Locuința a devenit una dintre problemele sociale și economice majore în Europa, acest lucru fiind evident în special în țări precum Spania și în orașe precum Madrid și Barcelona. Potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat, costul locuințelor în Uniunea Europeană (UE) reprezintă o povară nesustenabilă pentru multe familii, scrie euronews.com.

În marile orașe ale UE, 10,6% dintre gospodării cheltuiesc mai mult de 40% din venitul lor pentru chirie, în timp ce în zonele rurale procentul scade la 7%. În Grecia, de exemplu, peste 31% din gospodăriile urbane depășesc acest prag. Aceasta este țara cu cea mai gravă situație. În acest context, creșterea prețurilor, lipsa ofertei și creșterea numărului de turiști care închiriază fac accesul la o locuință decentă mai dificil, în special pentru tineri.

Între 2015 și 2023, prețurile locuințelor în UE au crescut în medie cu 48%, cu variații semnificative între țări. Ungaria se află în fruntea clasamentului, cu o creștere de 173%, în timp ce Finlanda abia a înregistrat 5%.

În Spania, creșterile de prețuri au fost semnificative. Potrivit lui Quique Villalobos, reprezentant pentru planificare urbană și locuințe al Federației Asociațiilor de Vecinătate din Madrid, într-un singur an, prețurile locuințelor au crescut cu 20% pentru achiziții și cu 15,4% pentru închirieri. Acest fenomen este deosebit de vizibil în orașe mari precum Madrid, Barcelona și Valencia, unde presiunea demografică și turismul agravează situația.

„În centrul Madridului, chiriile au crescut cu 21% într-un an, cu prețuri rareori sub 2.000 de euro pe lună. În municipiile din zona metropolitană, proprietățile cu trei camere se cer între 1.200 și 1.500 de euro”, adaugă Villalobos.

La Barcelona se înregistrează o situație similară, un factor-cheie fiind creșterea explozivă apartamentelor pentru turiști. Potrivit Eurostat, chiriile în UE au crescut cu 18% între 2010 și 2022, parțial din cauza unei creșteri a închirierilor pe termen scurt, care a redus oferta pentru rezidenți.

Criza locuințelor depășește granițele fiecărei țări. În capitale precum Tallinn, Estonia, și Budapesta, Ungaria, prețurile au crescut și ele, ceea ce reflectă o problemă structurală în UE.

The post Criza locuințelor din Europa se agravează: Familiile cheltuiesc mai mult de 40% din venituri pentru chirie first appeared on Roimobil.ro.

MAI MULT ROIMOBIL.RO

Măsuri pentru românii care vor să cumpere o locuință nouă, de la dezvoltatori. Modificări la avansul cerut și la acte

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancţionaţi cu 1% din cifra de afaceri. Acest amendament a fost...

Recomandăm și ...

Rusia bombardează Odesa cu drone, în timp ce susține că este deschisă la negocieri cu Ucraina

Rusia continuă să atace Ucraina. Un raid cu drone a fost lansat luni-noapte asupra zonelor rezidențiale din orașul Odesa, un port important la Marea...

Apelul care te poate lăsa fără bani în cont. Cum funcţionzează schema

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunţă, marţi, că sunt în creştere tentativele de fraudă comuse în numele Poliţiei Române şi al Băncii Naţionale,...

23 aprilie, Sfântul Mucenic Gheorghe. Sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox

Miercuri, 23 aprilie, este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, ocazie cu care foarte mulţi români îşi serbează onomastica.

ULTIMA ORĂ